5 stappen die je nu al kan zetten om beter voor jezelf te zorgen.
Burn-out: Hype? Mode-woord? Of echt wel een serieuze multi-systemische aandoening?
Ik denk dat de maatschappij inderdaad snel met het woord burn-out gooit. En dat is jammer, wat het doet geen recht aan wat een burn-out is. Hoe heftig het is en hoe het op elk level van je ‘zijn’ schade aanricht.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik vroeger ook wel eens dacht dat burn-out mensen ‘best eventjes’ zichzelf konden aanpakken. Totdat ik zelf te maken kreeg met een algeheel systemisch falen van m’n lichaam en psyche. Ik had zelfs al van een aantal mensen gehoord; heb jij niet een burn-out? Welnee! Ik moet gewoon een beetje balans. En door ging ik. Door ‘moest’ ik ook wel, want ik had 4 kinderen, ik was alleengaand ouder en dus vond ik dat ik geen keuze had. En ik was echt niet goed in het aangeven wat ik nou precies nodig had, waardoor mensen zelf maar gingen invullen of dingen gingen doen die helemaal niet hielpen.
Kortom; burn-out. Ik heb hem gehad en ik kan je zeggen; het is geen hype. Of misschien is het dat wel een beetje, maar als je hem echt hebt, nee, dan is het serious business.
Het mooiste is natuurlijk als je een burn-out kan voorkomen. Dat zou ik als eerste adviseren. Maar dat is info voor een andere blog.
Voor nu ga ik er even vanuit dat je deze blog leest omdat je er al inzit. Of je dat nu zelf hebt gerealiseerd of anderen hebben je erop gewezen. Misschien ben je al helemaal lichamelijk ingestort, misschien zit je daar nog net voor. (Ik hoop het, want de hersteltijd na volledige instorting is onevenredig lang volgens de onderzoeken)
In ieder geval ben je op zoek naar wat praktische stappen die je alvast kan gaan zetten om beter voor jezelf te zorgen.
5 stappen naar betere zelfzorg
1. STOP!
Ja ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar echt; STOP. Stop met werken, stop met voor anderen zorgen (of als je kinderen hebt, kijk hoe je jezelf daarbij kan ontlasten), stop met doorgaan in je oude patronen.
Je lichaam én je ziel hebben rust nodig. Slapen overdag is echt ok. In een burn-out gaat dat niet je dag/nacht ritme op z’n kop zetten. Prikkels vermijden is een must.
Stop ook met intens sporten. Rustig wandelen kan wel, maar houd je hartslag laag. Je lichaam is in paniek en rust is nodig op alle gebieden.
Eet daarom ook gezond en regelmatig zodat je lichaam rust heeft en niet hard hoeft te werken om aan energie te komen en/of allerlei gifstoffen er uit te werken.
2. Prioriteiten stellen
Wat is nu belangrijk? Welke mensen zijn belangrijk? Geef aandacht aan de meest belangrijke relaties in je leven en laat de andere relaties even los. Dit kan echt heel spannend zijn. Veel burn-out mensen zijn juist goed in het zorgen voor anderen. Maar het is echt tijd om naar binnen te keren. En je kan dit communiceren hè, je hoeft niet stilzwijgend alle contacten te verbreken of te laten verwateren. Vertel mensen wat er aan de hand is en wat je nodig hebt. “Those who matter won’t mind and those who mind, don’t matter”. Niets zo goed voor een evaluatie van je vriendschappen als een burn-out. Vriendschappen voor het leven blijven, ook als jij even weinig tot niets te geven hebt.
3. Waar zijn je hulpbronnen?
Wie staan er om je heen in je leven? Welke mensen kunnen je ondersteunen? En als je zelf niet meer goed kan bedenken waar je ondersteuning in nodig hebt, vraag iemand om je te helpen dat te verwoorden.
Kan iemand boodschappen voor je doen? Kan iemand helpen een balans aan te brengen in je dag? Wie voelt er veilig voor de kinderen en kan daar inspringen?
Als je gelooft, dan is God ook een krachtige hulpbron. Vraag Hem om wijsheid, inzicht, rust en genade voor jezelf. Laat mensen voor je bidden, zodat jij vooral bij Hem kan schuilen. Luister naar aanbiddingsmuziek, vul je hoofd met Zijn waarheid.
En als je niet geloofd in God, waar put jij dan kracht uit? Onderzoek eens wat je daarin nodig hebt.
4. Leer te voelen
Michelle van Dusseldorp zegt altijd; Nederlanders zijn als een kop zonder kip. We kunnen heel goed denken, maar heel slecht voelen. Burn-out is de tijd om je lichaam weer te leren voelen. Wat geeft het aan? Moe natuurlijk, maar wat nog meer? Tijdens een burn-out komen er vaak veel dingen naar boven waar je nog mee mag omgaan. Verdriet, angst, irritatie, oud zeer, rouw, patronen; vaak komt er van alles naar boven nu je niet goed meer in staat bent om je, zorgvuldig opgebouwde, bescherming in stand te houden. Zie het als een kans. Een kans om jezelf beter te leren kennen en de patronen af te leggen die jou niet meer dienen.
5. Zoek hulp
Omdat er tijdens een burn-out zoveel naar boven kan komen, is het misschien tijd om iemand te zoeken die met je op kan lopen. Dat kan op allerlei gebieden.
Ik ben bijvoorbeeld naar een integrale arts gegaan voor mijn lichamelijke stuk. Zeker voor vrouwen heeft een burn-out veel effect op het hormonale systeem, wat een burn-out in stand kan houden.
Ik heb de hulp gezocht van een burn-out coach, voor het praktische stuk. Waar kan ik balans in aanbrengen, waar zitten oude patronen?
Ik heb ook de hulp gezocht van een therapeut. Voor al die dingen die naar boven kwamen en die nu ook aandacht verdienen.
Wat voor jou de juiste hulp is, kan alleen jij beslissen. Maar gun jezelf hulp bij je proces. Dat is niet zwak, dat is goede zelfzorg.
Als jij nu in een burn-out zit, dan is het echt tijd om heel goed voor jezelf te gaan zorgen. Wees net zo lief voor jezelf als dat je zou zijn voor iemand die heel belangrijk voor je is.
En belangrijk om te beseffen; Je bent niet lui als je rust nodig hebt. Je neemt je verantwoordelijkheid. Voor je lichaam, je ziel en je geest. You are worth it!
Talk to yourself like you would to someone you love
Brené Brown
0 Reacties